MASYARAKAT MELAYU
Nasi lemak
Nasi lemak adalah hidangan yang dijual di Malaysia, Brunei, Singapura, dan
Thailand Selatan. Di Kuala Lumpur, hal itu disebut hidangan kebangsaan, warisan
kebangsaan Malaysia. Hal ini tidak menjadi bingung dengan Nasi Dagang dijual di
pantai timur Malaysia atau Terengganu dan Kelantan walaupun kedua-dua pinggan
boleh biasanya dijumpai dijual berdampingan untuk sarapan. Namun, kerana
fleksibiliti yang Nasi lemak di dapat dilayani dalam berbagai perilaku,
sekarang disajikan dan dimakan setiap saat sepanjang hari. Ada hidangan sejenis
di Indonesia disebut nasi Uduk.
Secara tradisional, ini datang sebagai sepiring makanan dibungkus daun pisang,
dengan hirisan timun, teri kering kecil (ikan bilis), kacang goreng, telur
rebus, dan panas pedas sos (sambal) pada intinya. Sebagai makanan yang lebih
substansial, nasi lemak juga boleh datang dengan pelbagai menyertai lain
seperti ayam, cumi-cumi, kerang, aduk goreng convolvulus air (kangkung),
sayur-sayuran acar (achar), daging lembu rendang (daging lembu rebus dalam air
kelapa dan rempah-rempah) atau paru (paru-paru lembu). Secara tradisional
kebanyakan iringan yang pedas di alam.
Nasi lemak secara meluas dimakan di Malaysia, bahkan sebagai hidangan disajikan
di sekolah-sekolah Malaysia. Nasi lemak adalah hidangan sarapan biasa,
pagi-pagi dijual di warung pinggir jalan di Malaysia, di mana ia sering dijual
dibungkus dalam surat khabar, kertas coklat, atau daun pisang. Namun, ada
restoran yang menyajikannya di atas piring sebagai makan siang atau malam hari,
sehingga memungkinkan untuk hidangan yang akan dimakan sepanjang hari. Nasi
lemak kukus yang bermaksud lemak nasi panas adalah nama lain yang diberikan
kepada nasi lemak yang dihidangkan dengan nasi panas.
Epok-epok kentang
Epok-epok merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia, Thailand dan
Singapura. Ia datang dalam beberapa rasa, bergantung pada bahagian dalam
pengisian. Bahan utamanya adalah daging dan kentang mengisi sus. Ubi sering
digunakan sebagai mengisi semburan, kadang-kadang mengisi ubi keledek juga
digunakan. Nama boleh dikaitkan dengan semprotan mengisi, yang menggunakan
serbuk kari sebagai bahan. Kadang-kadang sekarang, semprotan mengisi boleh
digunakan dengan lada hitam.
Di Johor, kari puff, lebih dikenali sebagai zaman-zaman. Dalam bahasa Inggeris, disebut Curry Puff, tetapi perbezaannya adalah bentuk Curry Puff tidak selalu seperti puff. Juga, perbezaan dalam hal pembuatan puff pastry dan Curry Puff tidak sama. Ganda dalam semburan seperti corakan disebut jahitannya.
Kuih Bahulu
Kuih Bahulu
merupakan makanan Melayu tradisional biasanya sangat popular, terutama pada
hari cuti dan hari orang ramai.
Umumnya kuih bahulu terdiri daripada tiga jenis kuih yang merupakan
dikenakan bahulu kecil bahulu, lapisan bahulu bahulu and roll. Bahulu bahulu
layer dan roll agak sukar ditemui di supermarket untuk kuih tradisional
ditempah dari kilangnya.
Rendang
Ada dua jenis rendang: kering dan basah. Rendang kering boleh disimpan selama 3-4 bulan, dan itu untuk acara-acara istiadat atau untuk menghormati tetamu. Rendang basah, juga dikenali sebagai kalio, boleh ditemui di Restoran Minangkabau, dan tanpa pendingin, harus dikonsumsi dalam waktu satu bulan.
Rendang sering dihidangkan dengan nasi, ketupat dan lemang di Indonesia, serta di Malaysia.
Lontong
Lontong adalah hidangan Asia yang diperbuat daripada beras mampatan yang
kemudian dipotong menjadi kuih kecil. Hangat
di Indonesia dan Malaysia, hidangan biasanya dihidangkan sejuk atau pada suhu
bilik dengan lauk sos berasaskan seperti gado-gado dan salad, walaupun boleh
dimakan sebagai iringan untuk masakan lain seperti Sate dan kari. Hal ini juga
digunakan dalam Soto sebagai alternatif untuk mie sohun.
Lontong secara tradisional dibuat dengan perebusan beras sampai setengah matang dan pembungkusan erat-erat ke dalam daun pisang yang digulung. Daun dijanjikan dan dimasak dalam air mendidih selama sekitar 90 minit. Setelah beras disalut telah disejukkan, itu bisa dipotong-potong seukuran gigitan.
ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia,Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain.
Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya. Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya, manakala ketupat nasi dibuat daripada beras atau padi. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa.Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya. Biasanya daun palas digunakan untuk membalut ketupat pulut, manakala daun kelapa untuk ketupat nasi.Ketupat tiga segi ialah bentuk ketupat tersebut tiga segi. Ketupat moden biasanya empat segi. Sejak 1990, ketupat tidak lagi dibuat daripada daun kelapa, sebaliknya dibungkus dalam plastik dan dikukus dalam periuk elektrik. Ketupat sebegini dinamakan nasi himpit. Walaupun ada pelanggan yang merungut bau tidak seenak dahulu, itu tidak jadi masalah.
Ketupat biasanya dihidangkan semasa hari raya sahaja iaitu pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Ia biasanya dihidangkan dengan rendang dan serunding serta kuah kacang. Namun kini, ketupat turut dihidangkan dengan sate di gerai-gerai dan restoran seperti di Kajang.
Laksa adalah makanan berjenis mi yang ditaruh bumbu dengan kebudayaan
Peranakan, yang digabung dengan elemen Tiongkok dan Melayu.
Laksa mempunyai beberapa jenis, yang dikenal di negara Indonesia adalah
yang berjenis Laksa Penang, bentuk mi-nya bulat putih dan sedikit tebal. Nama
Laksa diambil dari bahasa Sanskrit (India kuno) yaitu Laksha yang mempunyai arti banyak,
menujukkan bahwa mi Laksa dibuat dengan berbagai bumbu.
Serunding merupakan sejenis masakan yang dibuat dengan
rempah dan dimasak sehingga kering, dan kadangkala berminyak (terutama
serunding daging) agar tahan lama. Ia dimasak dan dikacau tanpa henti hingga
betul-betul kering kerana dengan cara itu saja ia akan tahan lama.
Antara serunding yang biasa adalah Serunding Daging, Ayam, Ikan, Udang
dan Ikan Bilis. Ia adalah hidangan yang lazim pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji.
Masyarakat Melayu selalu membuat serunding terutama apabila banyak daging
qurban (Hari Raya Haji). Serunding boleh dimakan dengan nasi himpit, ketupat nasi, ketupat daun palas, lemang dan lain-lain lagi.
Lemang merupakan sejenis masakan tradisi yang disukai
ramai. Lemang dijual sepanjang tahun, tetapi lebih meluas pada hari perayaan
seperti hari-hari raya.
Lemang di pantai timur biasanya dimakan
bersama dengan ikan bakar, tetapi di pantai barat, ia sering dihidangkan
bersama rendang atau serunding.
Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang
dilapik dengan daun pisang, sebelum dibakar sehingga masak.
MASYARAKAT CINA
Bak Kut The (肉骨茶) secara harfiah
bermaksud “Daging Bone Teh”. Ini masakan yang unik popular di Malaysia. Ini
sup herba China direbus dengan rusuk cadang dan bahan tambahan lain seperti
cendawan, jeroan, goreng tahu puff. Esensi dari hidangan ini terletak pada
harum sup siap dengan bermacam-macam jamu.Ini biasanya dimakan dengan nasi
putih, ditemani secangkir teh China.
Lok lok adalah
satu-satu makanan Cina yang masih dijaja dan menjadi kegemaran kaum Cina. Lok
lok atau dikenali dengan sate celup merupakan makanan ringan dari sayuran,
daging dan makanan laut. Nasi ayam bukan sahaja dipelopori oleh kaum Cina
tetapi diminati oleh semua rakyat Malaysia.
Char kway teow
merupakan makanan yang popular di Malaysia . Ia diperbuat daripada kuey teow
(shāhé fěn dalam Cina Mandarin), digoreng di atas api panas dengan kicap dan
sos, cili, udang, kerang, telur, tauge dan kucai Cina. Kadangkala hirisan sosej
Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat.
Pada asalnya ia dimasak menggunakan lemak babi, yang memberikannya rasa
tersendiri, namun kini sering dimasak menggunakan minyak biasa. Berbanding kuey
teow goreng biasa, char kway teow agak basah.
Kuih Bakul atau Nian
Gao atau kuih Tahun Baru Cina ialah makanan
Cina yang diperbuat daripada tepung pulut berbentuk
seperti dodol. Sungguhpun boleh
dimakan bila-bila masa, secara tradisi kuih ini paling laris dimakan ketika
sambutan Tahun Baru Cina. Memakan kuih bakul dipercayai membawa tuah pada masa
perayaan ini kerana namanya “nian gao” (年糕) di mana perkataan 糕 (gāo) bermaksud
‘kuih’ dalam nama kuih ini berbunyi sama seperti perkataan 高 (gāo) bermaksud
‘tinggi’ melambangkan erti “semakin tahun semakin tinggi” (年年高升)(niánnián gāoshēng)
atau ringkasnya “setahun lagi kehidupan, setingkat lagi kemajuan”
Sungguhpun pelbagai jenisnya,
namun semuanya berkongsi ramuan pulut sama yang dihancurkan atau dikisar
menjadi adunan, dan, bergantung kepada jenis itu, boleh diacu begitu sahaja
atau dimasak semula untuk mengukuhkan ramuannya. Kuih bakul berbagai-bagai
jenisnya termasuklah jenis-jenis yang didapati dalam masakan Shanghai, dan masakan Kantonis dari Guangdong.
Jiaozi
Jiaozi ialah sejenis makanan yang sangat popular bagi orang China, khususnya orang China utara. Sejak lebih 1800 tahun dahulu, orang China sudah mula memakan Jiaozi. Ia merupakan makanan tradisional masyarakat China. Di negeri China, ada satu ungkapan yang terkenal, iaitu “Jiaozi ialah makanan paling sedap”. Pada pandangan orang China, Jiaozi mempunyai kaitan yang erat dengan perkumpulan. Pada masa dahulu, apabila orang China berkumpul, mereka akan makan, dan Jiaozi merupakan makanan utama. Lebih-lebih lagi ketika merayakan Tahun Baru China, setiap keluarga akan makan Jiaozi. Pada tengah malam sebelum masuknya Tahun Baru mengikut kalendar China, memakan Jiaozi menandakan satu tahun sudah pun berlalu dan tahun baru menjelang tiba. Oleh sebab bentuknya seperti “Yuanbao”, sejenis wang emas atau perak pada zaman dahulu, maka memakan Jiaozi juga melambangkan “duit datang”. Satu sebab yang lain memakannya ialah Jiaozi mempunyai inti. Maka orang China suka mengisi pelbagai jenis inti ke dalam Jiaozi dengan harapan semoga semuanya bertuah pada tahun baru yang akan tiba itu.Pada masa dahulu, taraf hidup rakyat masih kurang tinggi. Maka, memakan Jiaozi amat membahagiakan mereka. Sekarang, dengan meningkatnya taraf hidup rakyat, Jiaozi telah menjadi makanan biasa sahaja. Buatan Jiaozi terdiri daripada kulitnya yang diperbuat daripada tepung gandum dan intinya daripada pelbagai jenis bahan, termasuk daging, sayur-sayuran, hasil laut dan lain-lain. Oleh sebab Jiaozi mempunyai kulit, ketika direbus, wangi intinya tidak akan hilang. Suhu air untuk merebus Jiaozi juga lebih rendah daripada suhu untuk memasak lauk lain. Oleh itu, pelbagai rasa yang terdapat dalam inti Jiaozi tidak akan berkurang. Jadi, Jiaozi memang sangat sedap dimakan.Memasak Jiaozi ada pelbagai cara. Jiaozi boleh dikukus, atau digoreng, manakala direbus merupakan cara yang paling popular.Membuat Jiaozi tidak sukar. Biasanya dua orang mampu membuat Jiaozi untuk menjamu 3 hingga 5 orang, dalam masa lebih kurang sejam sahaja. Di pasar raya juga terdapat Jiaozi yang dibuat menggunakan mesin. Namun, Jiaozi yang disejuk beku dengan cepat. Ini rasanya kurang sedap dan segar berbanding Jiaozi buatan tangan kerana kulitnya lebih tebal.Orang China suka makan Jiaozi yang dicelup sedikit cuka atau kicap yang dicampur dengan sedikit minyak bijan. Rasanya menjadi lebih sedap. Ada juga yang mencampurkan sedikit cili atau gula ke dalam sos tersebut, bergantung kepada selera masing-masing.untuk membawa kegembiraan kepada orang ramai, Jiaozi telah menjadi sebahagian yang penting dalam budaya makanan China.
Jiaozi ialah sejenis makanan yang sangat popular bagi orang China, khususnya orang China utara. Sejak lebih 1800 tahun dahulu, orang China sudah mula memakan Jiaozi. Ia merupakan makanan tradisional masyarakat China. Di negeri China, ada satu ungkapan yang terkenal, iaitu “Jiaozi ialah makanan paling sedap”. Pada pandangan orang China, Jiaozi mempunyai kaitan yang erat dengan perkumpulan. Pada masa dahulu, apabila orang China berkumpul, mereka akan makan, dan Jiaozi merupakan makanan utama. Lebih-lebih lagi ketika merayakan Tahun Baru China, setiap keluarga akan makan Jiaozi. Pada tengah malam sebelum masuknya Tahun Baru mengikut kalendar China, memakan Jiaozi menandakan satu tahun sudah pun berlalu dan tahun baru menjelang tiba. Oleh sebab bentuknya seperti “Yuanbao”, sejenis wang emas atau perak pada zaman dahulu, maka memakan Jiaozi juga melambangkan “duit datang”. Satu sebab yang lain memakannya ialah Jiaozi mempunyai inti. Maka orang China suka mengisi pelbagai jenis inti ke dalam Jiaozi dengan harapan semoga semuanya bertuah pada tahun baru yang akan tiba itu.Pada masa dahulu, taraf hidup rakyat masih kurang tinggi. Maka, memakan Jiaozi amat membahagiakan mereka. Sekarang, dengan meningkatnya taraf hidup rakyat, Jiaozi telah menjadi makanan biasa sahaja. Buatan Jiaozi terdiri daripada kulitnya yang diperbuat daripada tepung gandum dan intinya daripada pelbagai jenis bahan, termasuk daging, sayur-sayuran, hasil laut dan lain-lain. Oleh sebab Jiaozi mempunyai kulit, ketika direbus, wangi intinya tidak akan hilang. Suhu air untuk merebus Jiaozi juga lebih rendah daripada suhu untuk memasak lauk lain. Oleh itu, pelbagai rasa yang terdapat dalam inti Jiaozi tidak akan berkurang. Jadi, Jiaozi memang sangat sedap dimakan.Memasak Jiaozi ada pelbagai cara. Jiaozi boleh dikukus, atau digoreng, manakala direbus merupakan cara yang paling popular.Membuat Jiaozi tidak sukar. Biasanya dua orang mampu membuat Jiaozi untuk menjamu 3 hingga 5 orang, dalam masa lebih kurang sejam sahaja. Di pasar raya juga terdapat Jiaozi yang dibuat menggunakan mesin. Namun, Jiaozi yang disejuk beku dengan cepat. Ini rasanya kurang sedap dan segar berbanding Jiaozi buatan tangan kerana kulitnya lebih tebal.Orang China suka makan Jiaozi yang dicelup sedikit cuka atau kicap yang dicampur dengan sedikit minyak bijan. Rasanya menjadi lebih sedap. Ada juga yang mencampurkan sedikit cili atau gula ke dalam sos tersebut, bergantung kepada selera masing-masing.untuk membawa kegembiraan kepada orang ramai, Jiaozi telah menjadi sebahagian yang penting dalam budaya makanan China.
Kuih Bulan adalah sejenis kuih cina yang sering dimakan sewaktu
perayaan Pertengahan Musim Luruh. Menurut hikayat cina Kuih Bulan
berdasarkan sebuah kisah yang berlaku di Negara Cina semasa pemerintahan puak
Mongol ( Dinasti Yuan ) yang agak tegas dan kejam. Undang- undang yang tidak
munasabah dan pelik dikenakan. Ke atas rakyat cina supaya tiada satu pun yang
dapat menggugat kuasa mereka. Di sebabkan ini, rakyat cina dengan dorongan Puak
Ming, bersepakat untuk memberontak. Pada suatu malam,semasa bulan sedang
mengambang, mereka membuat kuih yang berbentuk bulat beramai- ramai.Di tengah-
tengah kuih tersebut diletakkan pesanan yang menerangkan cara untuk
memberontak. Usaha ini berjaya dan Kerajaan Mongol berjaya digulingkan. Hingga
kini, peristiwa ini di rayakan pada setiap tahun oleh Masyarakat Cina. Dalam
perayaan yang dikenali sebagai Perayaan Pertengahan Musim Luruh.Kuih Bulan di
buat daripada adunan yang manis dan memiliki inti biji buah teratai atau kacang
merah atau dengan kuning telur masin di tengahanya. Terdapat juga tradisi yang
menyatakan Kuih Bulan dibuat sebagai persembahan kepada Dewa Dapur. Dewa Dapur
yang makan Kuih Bulan tidak dapat menyampaikan lapuran buruk kepada Maharaja
Syurga disebabkan mulutnya terkunci oleh Kuih Bulan yang manis itu.
Peng Bing
Ia merupakan kuih tradisional bagi masyarakat lama dahulu. Big Thumb bakery telah memperbaharui dan mengubah bentuk dan rasanya seperti yang kita lihat di atas. Rupanya yang berlainan tapi rasa tetap yang sama. Peng Bing diperbaharui tetapi masih menggunakan tepung yang sama cuma intinya lebih sedap lagi.
Di ambil sempena hero Ji Guang yang diperbuat daripada makanan
kering untuk askarnya yang dibawa bersama-sama semasa peperangan Anti-Japanese
di negara China. Rasanya seperti French Bread tetapi ianya terdapat bijan.
Sekarang Guang Bing adalah salah satu makanan yang popular bagi masyarakat
Foochow (Cina). Kadang-kadang, roti ini di letakkan inti untuk menambahkan
perasanya. Ia boleh dimakan begitu saja dan dimasak sup bersama dengan rebusan
atau sup daging yang beserta dengan herba .
Nama lainnya ialah Kampua. Ia adalah sejenis mee bagi masyarakat
Foochow yang mana ianya sedap, murah dan di sukai oleh masyarakat tempatan.
Harga sepinggan Gan Pan Mian adalah sekitar RM1.50 sahaja. Bahan-bahan nya
terdiri daripada mee, minyak khinzir, daun bawang, bawang goreng dan bak kut
teh.
Ia merupakan sejenis makanan orang Foochow yang biasanya dimakan
semasa sarapan pagi atau lewat malam. Masyarakat Cina menjadikannya sebagai
ganti bubur nasi dan ia dikenali “bubur kulat”. Masyarakat Cina percaya bahawa
bubur ini sangat berkhasiat untuk membuang panas yang ada di dalam badan dan ia
juga berkhasiat khususnya untuk orang yang lemah tenaga.
Murukku
Murukku juga mempunyai nama-nama lain. Nama lain murukku ialah chakli dan chakri.Makanan tradisional ini juga berasal dari negara India.Bahan utama murukku ialah urad dan tepung beras.Murukku boleh didapati di mana-mana sahaja dan dihidangkan sebagai makanan ringan.Murukku amat lazat dan senang untuk disediakan.
Murukku dapat dibuat dengan pelbagai perasa seperti cili,asafoetida,ajawain dan cumin.Semua orang daripada pelbagai kaum menikmati makanan ini tidak kira umur.Rakyat United Kingdom merujuk murukku sebagai chakri di negara tersebut.
Tosai
Tosai ini mempunyai banyak nama lain. Tosai juga dikenali sebagai dosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai ataupun chakuli.Tosai juga terdiri daripada pelbagai jenis seperti tosai telur, tosai cili, tosai bawang dan sebagainya. Makanan tradisional ini sering dimakan oleh rakyat
Malaysia terutamanya kaum india.Tosai boleh didapati di mana-mana gerai atau kedai mamak dan juga di restoran india. Makanan tradisional ini berasal dari India.Tosai dimakan sebagai sarapan pagi atau makan malam.Tosai amat kaya dengan karbohidrat dan protein. Tosai dimakan dengan pelbagai jenis lauk sampingan. Contohnya,sambar,sambal dari buah-buahan,acar india,kari ayam atau daging kambing dan lain-lain. Di dalam tosai,ia diisi dengan kentang dan bawang yang telah di goreng sehingga ranggup.
Idli
Idli juga berasal dari India. Idli mempunyai banyak jenis. Contohnya, sanna, rave atau sambar idli .Ia dimakan sebagai sarapan pagi ataupun sebagai makanan ringan. Makanan ini sering dihidang dengan sambal dari buah-buahan,sambar dan lain-lain. Bahan utamanya ialah vigna mungo dan nasi.
Roti canai
Roti canai atau paratha dan puri ini pada asalnya ialah makanan kegemaran kaum India. Namun kini, ia semakin digemari oleh sesiapa sahaja tidak kira bangsa dan agama. Roti canai berjaya meletakkan tarafnya bersama dengan nasi lemak, diminati oleh sebilangan besar rakyat Malaysia.
Nasi beriani
Selain itu ada sejenis Makanan tradisional India yang tidak kurang hebatnya. Sudah tentu anda kenal nasi beriani. Terdapat beberapa jenis nasi beriani tetapi yang popular ialah nasi beriani gam. Ia bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh kaum-kaum yang lain.
Putu mayam
Putu mayam India yang telah mendapat sambutan yang mengalakkan dari semua bangsa dan kini turut dinikmati oleh semua kaum di Sri Lanka,Malaysia dan Singapura sebagai snek.
Roti Naan
Roti Tempayan atau roti naan (Urdu/Parsi: نان, IPA [nɑn]) merupakan sejenis roti tanpa penaik (yis) yang dimasak dengan cara menampalkannya dalam tempayan. Roti yang berbentuk bulat dan nipis ini mempunya beberapa ramuan, ianya termasuk tepung gandum, lelemak, dan rempah. Ia dimakan bersama kuah dal, atau kari dan kadang-kala dihidangkan bersama ayam tanduri.
Roti jenis leper ini dimasak dengan menggunakan tempayan untuk membakar roti, dikalangan penduduk Asia Tengah dan Asia Selatan, tempayan pembakar ini dikenali sebagai tandoor. Roti yang telah siap dibakar akan disapu dengan mentega atau minyak sapi.
Tandoori
Kari
Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal diBangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.
Vadai
Vadai atau (vada, wada, vade), disebut 'Wah-dei', merupakan sejenis makanan orang India selatan. Terdapat dua jenis Vadai iaitu Ulundu Vadai yang diperbuat dari dal dan kentang. Terdapat juga hirisan cili hijau, daun kari dan bawang merah dicampurkan sekali.
Satu jenis lagi adalah Ulundu Vadai yang diperbuat daripada tepung beras dan berbentuk roda dengan lubang di tengah. Ulundu Vadai biasanya lebih sedap sekiranya dimakan bersama chutney atau kuah kari. Vadai perlu digoreng dengan minyak masak yang banyak.
Rujukan:
http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/budaya/5729-warisan-budaya-india.html
Rujukan:
http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/budaya/5729-warisan-budaya-india.html
Mahadzir. S. (2009). Adat Resam Dan Makanan Masyarakat Melayu. Bandar Tasik
Selatan. E1 Publications Sdn. Bhd.
No comments:
Post a Comment